Eten op Madeira
Madeira heeft werkelijk alle voorwaarden voor een smakelijke vakantie. Kies uit de delicatessen van de zee en lokale specialiteiten zoals espada (zwaardvis), espetada (rundsspies) en prego (rundvleesburger). Wij begeleiden u graag naar de beste restaurants.
Vind en boek uw reis naar Madeira
Nationaal recht van Madeira
Mis het bestellen van de beroemde espadavis tijdens de feestdagen niet! Deze vrij zeldzame en zeer smakelijke diepzeevis is een specialiteit hier op Madeira en wordt in de meeste restaurants geserveerd. Espada kan op verschillende manieren bereid worden, maar een zeer smakelijke en traditionele variant is espada bereid met banaan. Er zijn net zoveel manieren om espada te bereiden als er chef-koks zijn. Sterk aanbevolen. Maak ook van de gelegenheid gebruik om de smakelijke gegrilde verse tonijn Bife de Atum a Madeirense te proberen, een andere specialiteit van Madeira.
Hele gerecht met spiesjes
Een andere specialiteit hier op het eiland is espetadan. Het is een soort spiesje bestaande uit in blokjes gesneden rundvlees, gekruid met knoflook, gemalen laurierblaadjes en grof zout en vervolgens gegrild boven open vuur. Espetada wordt geserveerd vanuit hoge rekken die op tafel worden geplaatst. De beste espetada vind je meestal in de traditionele espetada-restaurants buiten de stad. Als dessert is de honingcake Bolo de Mel, gekruid met kaneel, misschien iets?
Prego
Prego is een hele geroosterde biefstuk geserveerd tussen plakjes Bolo de Caco zoete aardappelbrood. Prego is te vinden in de meeste restaurants en meestal ook in eenvoudige kleine bars. Bestel je een prego special, dan krijg je er ook nog kaas, ham, tomaat, salade en spiegelei bij.
Madeira-wijn
Madeirawijn heeft het eiland ongetwijfeld op de kaart gezet. Het is een sterke wijn die het meest gebruikt wordt als aperitief- of dessertwijn en bestaat in vier verschillende hoofdsoorten: malvasia (zoet), bual (halfzoet), verdelho (halfdroog) en sercial (droog). Je kunt de verschillende soorten proeven bij een van de al lang bestaande wijnhuizen Oliveiras, Borges of Blandy's.
Madeirawijn is heerlijk en gaat lang mee - hij valt ook om verschillende redenen op tussen alle versterkte wijnen ter wereld, onder meer omdat hij ook geschikt is om te koken.
Prego is zowel goedkoop als goed
Poncho
De lokale drankponcha is erg populair onder zowel Madeirans als toeristen. Poncha wordt gemaakt met aguardente, een soort rum, gemengd met vers geperst citroensap en vloeibare honing. Er wordt gezegd dat het drankje effectief is tegen alles, van verkoudheid tot liefdesproblemen... Poncha komt oorspronkelijk uit het vissersdorpje Câmara de Lobos, maar wordt tegenwoordig in verschillende varianten geserveerd in bars op het eiland.
Voedselfestival in Machico
Als je in de zomer naar Madeira gaat, kun je deelnemen aan het foodfestival in de stad Machico. De gastronomische dagen worden meestal gehouden in juli/augustus en bieden proeverijen van verschillende Portugese specialiteiten, gevolgd door een drankfestival.
Vruchten van Madeira
Madeira staat vol met fruitboerderijen, van perziken, ananas en vijgen tot avocado's, papaja's, mango's en kleine bananen. De kleine bananen zijn zoet en smakelijk, maar te klein om aan de ‘EU-norm’ te voldoen – daarom worden de bananen niet meer naar andere landen geëxporteerd. Maak dus van de gelegenheid gebruik om van de kleine lekkernijen te genieten terwijl u hier bent!
Tips & Inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Madeira, vind en boek een reis naar Madeira of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.