Traditionele gerechten op Lanzarote
Op Lanzarote zijn er veel lokale delicatessen om te proberen. Hoe klinken cactussap, de gerimpelde aardappelen Papas Arrugadas en een goed glas Canarische wijn? Hier lees je meer over de traditionele gerechten die je niet mag missen!
Cactussap
Als je toevallig een kraampje ziet waar cactussap wordt verkocht, raden we je aan het drankje te proberen. Het sap is afkomstig van de vijgencactus, die hier op Lanzarote groeit. Het op deze manier verkopen van sap gebeurt meestal op markten en dergelijke, en hoewel het bij vers geperst cactussap niet zo gebruikelijk is, vinden wij dat je van de gelegenheid gebruik moet maken om het te proeven als je de kans krijgt.
Tapas voor alle smaken
Tapas zijn de populaire Spaanse kleine gerechten. Er zijn er veel om uit te kiezen, zoals gambas al ajillo (garnalen gemarineerd in knoflook), pimientos de padrón (kleine groene paprika gebakken met olie en zout), calamares (octopus), queso de cabra (geitenkaas) en tortilla (omelet) . Het enige wat u hoeft te doen is bestellen en u laten proeven.
Papas arrugadas met mojo
Een van de beroemdste gerechten op Lanzarote en de Canarische Eilanden is papas arrugadas, wat eigenlijk een gerimpelde aardappel is. De aardappelen worden gekookt in water met veel zeezout, wat een ontzettend lekkere smaak geeft. Papas arrugadas worden meestal geserveerd met de Canarische saus mojo, die in verschillende varianten verkrijgbaar is. De rode is gemaakt met paprika en chili en de groene is iets milder met hints van koriander. Een gerecht dat simpelweg niet mag ontbreken!
Paëlla
Paella eten is natuurlijk een must als je op de Canarische Eilanden bent! Uitstekend bij rijst, olijfolie en saffraan gemengd met vis, schaaldieren, inktvis, vlees en gevogelte. Er zijn net zoveel recepten als er chef-koks zijn, maar de traditionele Canarische paella bevat altijd vis en schaaldieren. Jammie!
Sangria
Er bestaat eigenlijk geen algemeen recept voor de Spaanse nationale drank sangria, maar alle restaurants hebben hun eigen geheime recept. De sangria moet echter rode wijn, cognac, mineraalwater, citroen, ijs en suiker bevatten. Het drankje is razend populair, ook hier op Lanzarote.
Gambas al ajillo
Gambas al ajillo zijn garnalen gebakken in olie samen met veel knoflook en een scheutje sherry of cognac. Een schitterende gastronomische ervaring!
Estofado
Estofado betekent stoofpot en is een populair gerecht op Lanzarote. Meestal bevat de stoofpot vlees, zoals biefstuk of geit, dat samen met kikkererwten en groenten wordt gekookt. De meest voorkomende variant van Estofado is Ropa Vieja, die ook voorkomt in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.
De wijnen van Lanzarote
Ondanks het dramatische vulkanische landschap is Lanzarote een groen eiland waar de wijnstokken door de hoge kliffen van het eiland worden beschermd tegen de Atlantische wind. Het gevarieerde landschap zorgt er echter voor dat alle oogsten met de hand moeten gebeuren en dat de hoeveelheid wijn die geproduceerd kan worden vrij laag is. De meest populaire geproduceerde wijnen zijn de rode wijn Bodegas los Bermejos Rosado en de witte wijnen Bodega Vulcano de Lanzarote Malvasia Volcanica Seco en El Grifo Malvasia Seco.
Bienmessabe
Zin in een lekker dessert? Probeer dan zeker eens het dessert Bienmessabe, gemaakt van amandelen, honing en eidooiers. Je laat de saus in een cake opzuigen of je sprenkelt het over het ijs.
Pescado op de plancha
Pescado a la plancha betekent "vis van de dag", en wordt gegrild geserveerd met of zonder knoflook. Meestal staat dorada, vieja of cherne op het menu.
Tips & Inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Lanzarote, vind en boek een reis naar Lanzarote of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.