Mallorca
Spaanse specialiteiten
Op Mallorca zijn er heel veel heerlijke gerechten en opwindende delicatessen om te proberen. Voor de best mogelijke smaakbeleving ligt de focus hier op welke grondstoffen worden gebruikt en veel van de ingrediënten zijn te vinden in grote delen van het Middellandse Zeegebied.
Voorgerecht
In veel restaurants rond Mallorca krijg je vóór de maaltijd een klein aperitiefje geserveerd. Het bestaat meestal uit groene olijven, aioli en brood. De olijven zijn vaak "aceitunas aliñadas", dat wil zeggen, gepekeld en gemarineerd, vaak in een ansjovismarinade. Aioli is een heerlijke knoflookmayonaise die heerlijk is om het brood in te dippen.
Tapas – een Spaanse klassieker
Enkele van onze favorieten zijn: Gambas al ajillo – knoflookgarnalen Alcachofas aliñadas – gemarineerde artisjokken Tortilla de patatas – Spaanse aardappelomelet Croquetas – ham-, vis-, groente- of kipkroketten Chipirones – kleine gefrituurde inktvis Pimientos de padrón – kleine groene paprika gebakken in olijfolie Patatas bravas – gebakken aardappelen met chili- en knoflooksaus Dátiles con bacon – gebakken dadels omwikkeld met spek Pescaditos – kleine gebakken visjes
Jamón ibérico - luchtgedroogde ham
Jamón ibérico wordt beschouwd als een echte delicatesse. Het komt van wilde zwijnen en is daardoor relatief duur. De ham wordt maximaal twee jaar aan de lucht gedroogd om zijn goede smaak te verkrijgen. Jamón Serrano is bergham geserveerd in dunne plakjes. De verse ham wordt twee weken lang bedekt met zout om het vocht eruit te halen. Vervolgens wordt de ham zes tot achttien maanden te drogen gehangen. De cortador wordt degene genoemd die de ham snijdt: het wordt als een kunst beschouwd om het correct te doen en er zijn zelfs jaarlijkse wedstrijden in de kunst.
Boquerones
De kleine ingemaakte, gemarineerde ansjovis, boquerones, staan op bijna elk tapasmenu op de Balearen. Ze worden gemarineerd in azijn, maar sommige recepten gebruiken citroen. De vis wordt ook gebakken geserveerd en heet dan boquerones fritos. Beide gerechten worden gegeten als tapa of voorgerecht. Een glas koude witte wijn of een caña, bier van de tap, smaakt heerlijk bij het zoute visje.
Pannetje met tomaat
Ontbijt als een echte Mallorcaan! Bestel een café con leche en pan con tomate. Geroosterd landbrood met olijfolie en geraspte tomaat is een typisch ontbijt op de Balearen. Als je geen koffie drinkt, vervang deze dan door een zumo de naranja, een vitaminekick in de vorm van vers geperst sap van zongerijpte sinaasappels.
Paëlla
Het Spaanse nationale gerecht paella is een smaakervaring die je niet mag missen! Het gerecht dankt zijn naam aan de grote koekenpan waarin het wordt gekookt. Het bestaat uit rijst op smaak gebracht met saffraan, erwten, paprika en kruiden. Er zijn verschillende soorten paella, maar de klassieke bevat konijn, varkensvlees, worst, vis en schaaldieren. Een echte paella heeft ongeveer 20 minuten nodig om te koken en er is veel liefde en goede, verse ingrediënten voor nodig om het beste resultaat te bereiken. Wanneer de paella geserveerd wordt, is het een echte lust voor het oog.
Sobreasada
De rookworst sobrasada wordt gemaakt met vlees van “porc negre”, zwart varken. De worst is op smaak gebracht met sterke rode paprika. Het wordt tussen één en acht maanden te drogen gehangen. Hoewel het er aan de buitenkant uitziet als een gewone worst, heeft de binnenkant meer weg van een paté. In plaats van plakjes te snijden, wordt het vaak op een sneetje brood uitgesmeerd.
Ensaimada's
De grote trots van het eiland zijn de donzige schelpvormige ensaimadas. De gebakjes worden bestrooid met poedersuiker of gevuld met gekonfijt fruit, room, chocolade of jam. Ze zijn bij vrijwel alle supermarkten te koop en zijn een populair cadeau om mee naar huis te nemen.
Tips & Inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Mallorca, vind en boek een reis naar Mallorca of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.