Griekenland
Bekijk alle landenTop 5 bestemmingen in Griekenland voor fijnproevers
Waar je ook bent in Griekenland, het eten is natuurlijk fantastisch. Maar, zoals in de meeste landen, zijn er een aantal specifieke plekken die net iets extra opvallen voor foodies. We vroegen de Griekse meesterkok Mirsini Lampraki om de top vijf bestemmingen te noemen. Het was niet gemakkelijk, maar na voldoende nadenken lukte het uiteindelijk. Dit zijn de allerbeste voedseleilanden van Griekenland:
1. Kreta - voor het traditionele eten
De grote diversiteit van Kreta komt uiteraard tot uiting in het eten. Tradities staan hier hoog op de kaart, maar het eiland biedt ook enkele unieke lokale specialiteiten. Boumpouristoí of choclioi (gebakken slakken) zijn misschien wel de meest gekoesterde en bekendste, maar ook tsigariasto (gestoofd lamsvlees) en kaltsounia (gebakken kaas met honing en kaneel) mag je tijdens je vakantie op Kreta zeker een keer eten.
2. Corfu - voor Griekse fusion
De lokale keuken van Corfu combineert mediterrane smaken met Italiaans, Frans en Engels – en levert Griekse fusion op zijn best! Traditionele specialiteiten zijn onder meer sofrito-vleesgerechten (gebakken rundvlees met knoflook en uien), pastitsada (pasta met gemarineerd rundvlees of kip) en porpetas (gehaktballetjes met rode saus). Om uw zoetekauw te bevredigen, kunt u de lokale favorieten "mandoles" proberen, ook wel gekarameliseerde amandelen met meringue genoemd.
Op Kreta houd je je aan de tradities, maar mis je de lokale specialiteiten niet
3. Santorini - voor de laatste trends
De keuken van Santorini is grotendeels gebaseerd op traditionele Griekse smaken, maar vaak met een moderne twist. Hier vind je talloze restaurants (met opvallend mooie uitzichten!) die veel van de gastronomische trends vastleggen. Er zijn echter twee lokale specialiteiten die je niet mag missen als je op vakantie bent op het eiland: de wereldberoemde fava (het antwoord van de Grieken op hummus, gemaakt van gele erwten) - en natuurlijk de wijn.
4. Naxos – voor het lokaal geproduceerde voedsel
Als je van eten houdt, zul je van Naxos houden. Hier worden veel heerlijke lokale producten geproduceerd, zoals groenten, kaasspecialiteiten, charcuterie en de wereldberoemde Naxische aardappel! Je kunt hier niet op vakantie gaan zonder giachnada (auberginestoofpot met aardappelen), provats (varkensfricassee met ui en dille) of de heerlijke graviera-kaas te proeven.
5. Skopelos - voor balans
Een van de beste gerechten om op Skopelos te eten is visstoofpot, gevulde inktvis – en natuurlijk de traditionele kaastaart. Het allerbelangrijkste hier is echter het dessert, en dan is het vooral avgato – een Griekse stroperige pruimenconserven geproduceerd op het eiland – die telt. Natuurlijk mag een glas Peparithios-wijn ook niet ontbreken. Het is al sinds de oudheid populair!
Santorini biedt Griekse smaken met een moderne twist.
Drie gerechten die iedereen moet proeven!
Mirsini spoort ons ook aan om wat meer te leven – en vaker uit onze comfortzone te stappen. Dat wil zeggen; bestel soms iets anders dan tzatziki, gyros en saganaki. Ze beweert bijvoorbeeld dat deze drie gerechten meer dan waardige alternatieven zijn, die nooit falen:
1. Taart met groenten en fetakaas, in al zijn eenvoud. Pure smaken zijn alles, en hier komt het beste naar voren.
2. Kretenzische dako's. Ja, het antwoord van de Grieken op bruschetta. Waarbij de zuurgraad van de tomaat perfect in balans is met het zeezout en samen met verse Kalamata olijven een onverslaanbare combinatie vormt.
3. Gevulde tomaten, paprika's en courgettes met rijst, specerijen en kruiden - zonder vlees! Schone smaken, weet je.
Dakos - het Griekse antwoord op bruschetta
Aan de andere kant gaat het idee van een goede eetervaring in Griekenland niet alleen over het proberen van lokale specialiteiten. Het is bijvoorbeeld geen geheim dat het vaak de kleine, door een familie beheerde tavernes in de zijstraten van de toeristische route zijn die vaak de grootste culinaire ervaringen opleveren. Als je je neerstrijkt in een familierestaurant aan zee, waar papa's trotse vangst in de koele bries te drogen hangt en het merendeel van het menu uit zeevruchten bestaat, dan is dit natuurlijk de plek waar je een diepe duik in de smaken van de zee moet nemen. Bestel geen lamsstoofpot.
Gids voor de 1000 Griekse keukens
Tips & inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, zoek en boek een reis naar Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.