Griekenland
Bekijk alle landenHet witte goud van Griekenland - feta kaas
Feta, het witte Griekse goud met zijn zoute, licht zure smaak en zachte textuur, is een van de hoofdbestanddelen van de Griekse keuken, samen met olijfolie en olijven. Feta wordt gebruikt in allerlei Griekse recepten en past bij zo ongeveer alles. Hier kun je meer te weten komen over de kaas waar zovelen van houden, en we hebben ook enkele van onze absolute favoriete recepten met feta verzameld.
Feta = Griekenland
Bijna synoniem met Griekenland, heeft feta een rijke geschiedenis die teruggaat tot 700 voor Christus. Volgens het epische gedicht De Odyssee, dat samen met De Illias de oudste bewaard gebleven Griekse literatuur is, was de Cycloop Polyphos de eerste die fetakaas produceerde. Hij zou melk hebben vervoerd in een zak gemaakt van de maag van een geit en ontdekte dat de inhoud was gestold tot een smakelijke witte massa. De naam "feta" begint in het Byzantijnse Rijk vermeld te worden onder de naam "prospatos", wat gezond betekent. Aan het eind van de 18e eeuw begint men de naam feta, die plak betekent, te gebruiken.
Wist je dat?
Feta wordt gemaakt van geiten- of schapenmelk en minstens 2 maanden gerijpt.
In de EU mag fetakaas alleen feta heten als hij in bepaalde streken van Griekenland wordt geproduceerd.
De Dag van de Feta-kaas wordt gevierd op 15 oktober.
De beste fetakaas van Griekenland
De smaak van feta varieert afhankelijk van waar het gemaakt wordt, omdat de schapen en geiten op verschillende soorten land grazen. Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het bedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige gebied van Epirus. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Midden-Griekenland.
Recept voor garnalensaganaki, 4 porties
500 g garnalen 250 gram fetakaas 50 ml ouzo 500 gram tomaten 1 teentje knoflook (gehakt) 50 gr extra vergine olijfolie zout, peper verse peterselie verse oregano
Doe het als volgt:
Pel de garnalen en droog ze met papier. Verhit olie in een koekenpan en voeg de gehakte knoflook toe. Voeg de garnalen toe en giet de ouzo erover. Laat sudderen tot je de alcohol niet meer ruikt. Giet er een klein scheutje water in. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze in de koekenpan. Voeg de gehakte oregano en fetakaas toe en laat afgedekt ongeveer 3 minuten sudderen. Zout en peper en voeg gehakte peterselie toe. Druppel er voor het serveren een beetje olijfolie over. Serveer met een Griekse salade. Geniet!
Recept van Dimitri Alexiadis.
Recept voor Spanakopita - spinazietaart met fetakaas
1 kg spinazie 500 g feta 1 gele ui 1 bosje dille 4 eieren 100 g boter 50 g extra vierge olijfolie 1 pak filodeeg zout, peper
Doe het volgende:
Snijd de spinazie en de ui fijn en bak ze in olie. Haal de pan van het vuur. Voeg de feta, gehakte dille en het ei toe. Roer snel door elkaar. Vet een grote ovenschaal in en leg twee vellen filodeeg in de bodem. Bestrijk de vellen met een beetje gesmolten boter en voeg dan wat van de vulling toe (zodat het de vellen bedekt). Leg er 3 vellen filodeeg op, bestrijk ze met gesmolten boter en dan nog wat van de vulling. Herhaal dit tot de vulling op is. Werk af met 2-3 vellen filodeeg, gesmolten boter en een beetje zout. Koel ongeveer 1 uur. Markeer met een scherp mes vierkantjes in het deeg. Bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven, 175°C. Laat de taart even staan voor het opdienen. Serveer met tzatziki en een Griekse salade. Ook lekker als voorgerecht of op een buffettafel.
Recept van Dimitri Alexiadis.
Simpel en lekker met feta
Soms zijn het de simpele dingen die het beste zijn.
Lees meer over de Griekse keuken
Tips & inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, zoek en boek een reis naar Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.