Griekenland
Bekijk alle landenGriekse zoetigheden en desserts
In Griekenland zijn ze dol op snoep en een traditionele favoriet is Gliko tou Koutaliou - ook wel zoet op een lepel genoemd. Fruit, bessen en groenten in een zoet laagje op honingbasis, soms gekruid met kaneel, vanille, kruidnagel... Zoals de naam al doet vermoeden, krijg je het geserveerd op een theelepel en met een koud glas water. Als je niet slechts één lepel wilt eten, kun je het altijd samen met goede, romige yoghurt eten.
Gliko tou Koutaliou – zoet op een lepel
Wat is een vakantie in Griekenland zonder heerlijke zoetigheden? Als je Gliko tou Koutaliou nog niet hebt gegeten, moet je het de volgende keer dat je in Griekenland bent, proberen. Uitleggen wat Gliko tou Koutaliou is, kun je het beste doen door “snoepjes op een lepel” te zeggen. Het zijn simpelweg verschillende soorten fruit, bessen en soms ook groenten die ingebed zijn in een hele zoete siroop, gemaakt van honing, suiker of stroop. Zoals de naam al aangeeft, worden ze geserveerd op een theelepeltje samen met een ijskoud glas water.
Volgens de legende moeten snoepjes op een lepel ontstaan zijn toen iedereen uit dezelfde kom moest eten, dit om vergiftiging te voorkomen. In het oude Griekenland werd de augurk zelf gemaakt met honing en stroop, voordat suiker gebruikelijk werd.
Sinaasappel, aubergine of meloen
Het fruit of de groente die wordt toegevoegd en geserveerd kan verschillen afhankelijk van waar je in Griekenland bent, maar veel voorkomende soorten zijn sinaasappels, kersen, abrikozen, watermeloenen, soms met gevulde noten. Andere soorten snoep op een lepel, die misschien ongebruikelijker zijn als je aan snoep denkt, zijn tomaten, aardappelen en wortels. Op Kreta worden ze bijvoorbeeld gemaakt op kleine, met amandelen gevulde aubergines en op smaak gebracht met kruidnagel, kaneel en citroensap. Op Naxos wordt Gliko tou Koutaliou vaak op smaak gebracht met basilicum. Andere recepten worden gekruid met rozen of citroenen. In Santorini komen pomodoro-tomaten veel voor, gekruid met kaneel en hele amandelen.
De vrucht moet stevig zijn en zijn kleur behouden, en de siroop zelf moet dik genoeg zijn om op een lepel te zetten. Het moet gewoon steviger zijn dan gelei en marmelade. Vaak duurt het meerdere dagen om Gliko tou Koutaliou te maken en het resultaat is verbazingwekkend goed en altijd de moeite waard! Elke familie heeft zijn eigen recept voor Gliko tou Koutaliou, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Vers fruit
In Griekenland, net als op veel andere plaatsen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten, is vers fruit meestal de maaltijd die de maaltijd beëindigt. En waarom zou je het moeilijk maken? Zet gewoon een grote schaal neer met heerlijk fruit en een paar goede kazen en geniet van de frisse smaken. In de Griekse tavernes is een bord gesneden watermeloen een gebruikelijke en smakelijke afdronk.
In Griekenland kun je gemakkelijk aan vers fruit komen en een tip is om over de lokale markten te slenteren en het lekkers samen met je te kopen. Aan het begin van de feestdagen kun je genieten van zoete aardbeien, gevolgd door abrikozen, nectarines en perziken. In augustus en september kunt u genieten van heerlijke verse vijgen. Honingmeloenen en watermeloenen zijn de hele zomer verkrijgbaar en zowel goedkoop als groot
Baklava en kataifi
Baklava is een van de beroemdste zoetigheden van Griekenland en iets dat je zeker moet proberen op vakantie. De zoete, plakkerige en tegelijkertijd knapperige baklava bestaat uit meerdere lagen filodeeg en een vulling die naar smaak en voorkeur kan variëren. Veel voorkomende vullingen zijn walnoten, pistachenoten, amandelen, kaneel. De baklava wordt gebakken in de oven en vervolgens gedrenkt in een laagje honing, kruiden, suiker en rozen- en oranjebloesemwater.
Een andere variant van baklava is kataifi. Het deeg bestaat uit spaghetti-achtige draden en heeft dezelfde soort vulling en laagjes als de baklava.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is pittig, geweldig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Russische of Turkse yoghurt is de textuur wat steviger en het eiwitgehalte hoger – wat het een perfect tussendoortje maakt!
Griekse yoghurt wordt vaak misschien wel het meest geassocieerd als voedzame yoghurt, zoals tzatziki, maar is ook geschikt als taartvulling, voor desserts en zoete crèmes. Maar vaak is de eenvoudigste de beste: Griekse yoghurt met verse bessen en fruit waar je overheen besprenkelt met zoete honing.
Tips & inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, zoek en boek een reis naar Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.