Apollo als werkplek
Ethiek, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid zijn de hoekstenen van de activiteiten van Apollo, en dit is terug te vinden in zowel het interne werk als de samenwerking met externe leveranciers en partners. Het recht van kinderen op bescherming en het recht van iedereen op goede arbeidsomstandigheden zijn voor ons bijzonder belangrijk omdat we ons in een mondiale omgeving bevinden, waar dit niet altijd vanzelfsprekend is.
De ambitie van Apollo is dat al het personeel opgeleid, gemotiveerd en betrokken is om hun taken op een verantwoorde en duurzame manier uit te voeren. Door medewerkers continu te trainen en te informeren, creëert Apollo een basis die het mogelijk maakt om duurzaamheidswerk effectief te integreren in de onderneming. Duidelijke richtlijnen en beleid beschrijven zowel de regels van Apollo als de waarden en benaderingen - hoe we in het dagelijks leven handelen. Hier kun je meer lezen over hoe wij bij DERTOUR Group werken met duurzaamheidsvraagstukken. Hier kun je deelnemen aan de duurzaamheidsrapporten van Apollo.
Gedragscode
De Gedragscode is het belangrijkste fundament van Apollo. Het bevat ethische richtlijnen, principes en waarden die de werknemers en zakenpartners van het bedrijf moeten ondertekenen en volgen in overeenstemming met arbeidsovereenkomsten of zakelijke contracten. Het overtreden van Apollo's Gedragscode is het schenden van een arbeids- of zakelijke overeenkomst.
Apollo's kantoor
Er zijn belangrijke maatregelen genomen om processen en routines, aankoop- en consumptiegedrag in de kantoren en vestigingen van Apollo in Scandinavië aan te passen en te verbeteren. Er zijn strenge inkooprichtlijnen opgesteld en het milieu- en duurzaamheidsaspect is een verplicht onderdeel van het inkoopbeleid. Gebieden die aan bod zijn gekomen: kantoorartikelen, schoonmaakartikelen, koffie en fruit, printen en kopiëren, serviceovereenkomsten, etc. Alle bedrijfsovereenkomsten bevatten verplichte bepalingen over de noodzaak van een functionerend duurzaamheidswerk.
Alle blikjes, voedsel en papier worden gerecycled. Batterijen en lampen worden apart ingezameld. Energiezuinige lampen zijn een must. Onnodig reizen wordt vermeden en er wordt gebruik gemaakt van online meetings. Papierreductie is essentieel in een digitale omgeving en past goed bij de duurzaamheidsstrategie van Apollo.
Het hoofdkantoor is efficiënter gemaakt, er zijn meer energiebesparende maatregelen genomen en recycling heeft extra aandacht en voorzichtigheid gekregen.
Op de bestemmingen is in 2020 een groot project gestart en afgerond om het papierverbruik terug te dringen. Bijna alle informatie die voorheen werd gedrukt, is nu gedigitaliseerd.
In 2019 was het doel om het verbruik per werknemer (kWh) met 5% te verminderen ten opzichte van 2018, en Apollo slaagde erin dit met gemiddeld 7% te verminderen. 2020 was een overgangsjaar waarbij het hoofddoel het bestrijden van de pandemie was. Omdat de meeste medewerkers niet vanuit kantoor werkten, zal het referentiejaar voor het stellen van toekomstige doelstellingen en activiteiten gebaseerd zijn op de cijfers van 2019. Daarom is de doelstelling voor de reductie in 2022 gesteld op gemiddeld 7%.