Griekenland
Bekijk alle landenGriekse hoofdgerechten
Van de eenvoudige maar delicate gyros tot een hartige Moussaka: de goede hoofdgerechten van Griekenland doen ons verlangen naar Griekenland. Leer thuis hoe je een Stifado of Kleftiko kookt, of plan met behulp van deze tips welke gerechten je gaat eten op vakantie in Griekenland!
Souvlaki
Souvlaki is een Grieks fastfoodgerecht, bestaande uit gegrilde spiesjes met groenten en lams-, kip- of varkensvlees. Geserveerd in pitabroodje of met rijst en friet. Souvlakin smaakt het lekkerst samen met vers gemaakte tzatziki en een Griekse salade.
Gyros
Een ander populair fastfoodgerecht in Griekenland is gyros. Gyros bestaat uit gesnipperd varkensvlees geserveerd in pitabroodje samen met salade, tzatziki en friet. Perfect als je op zoek bent naar iets snel en lekkers!
Recepten voor Griekse gerechten
Hier delen we goede recepten voor enkele Griekse hoofdgerechten.
Een rijk en smaakvol stoofpotje met onder andere rundvlees, ui, cognac, laurierblaadjes en nootmuskaat. Geserveerd met gekookte of gebakken aardappelen. Bereid de stoofpot de dag voordat u deze gaat eten, zodat de smaken goed kunnen bezinken.
Ingrediënten 1 kg stoofstukjes rundvlees 1,5 kg gebakken uien 4 eetlepels olijfolie 1,5 dl rode wijn 3 theelepels rode wijnazijn 0,8 dl cognac 1 grote tomaat (grof gesneden) 1 theelepel tomatenpuree Een laurierblad Een snufje nootmuskaat
Doe zo Verhit de olie in een pan, voeg het vlees in kleine hoeveelheden toe en bak tot het vlees aan alle kanten bruin is. Zet opzij. Pel de ui en bak deze op middelhoog vuur in dezelfde olie als het vlees tot de ui zacht is. (ongeveer 10 minuten) Voeg cognac, wijn, azijn toe en laat het 3 minuten sudderen. Voeg vlees, tomaat, tomatenpuree, laurierblaadjes en nootmuskaat toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat ongeveer 1,5 uur sudderen of tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt. Voeg een beetje kokend water toe als het lijkt alsof de pot droogkookt. Zout en peper.
Een Griekse favoriet bij lamsgehakt en aubergine. De moussaka kan op meerdere manieren worden bereid en vaak hebben de Grieken zelf een geheim ingrediënt of speciaal trucje om hun moussaka extra lekker te maken. De moussaka is net zo lekker vegetarisch!
Ingrediënten
4 grote aardappelen, gekookt en geschild 1 gele ui 3 aubergines 5-6 theelepel olijfolie Voor het gehakt 1 gele ui 1 teentje knoflook weinig suiker 1/2 theelepel nootmuskaat 1 theelepel kaneel 1 theelepel tomatenpuree 500 g gehakt (het originele recept is met lamsgehakt, maar het werkt net zo goed met rundergehakt of vegetarisch gehakt) 400 g geplette tomaten zout, peper, tijm Voor de bechamelsaus 100 g boter 100 g bloem 7,5 dl melk (3%) 1 snufje nootmuskaat 100 g geraspte Parmezaanse kaas 3 eierdooiers
Doe zo Zet de oven op 200 graden. Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer 1 cm. Bak ze in olijfolie tot ze aan beide kanten een beetje kleur krijgen. Doe de aardappelen in een ovenvaste schaal (25x30 cm). Breng op smaak met tijm en peper. Snijd de ui in dunne plakjes en bak tot ze zacht zijn. Leg de uien op de aardappelen. Snijd de aubergine in plakjes en bak tot ze een beetje kleur krijgen. Leg de plakjes op de ui. Breng op smaak met zout, peper en tijm. Gehakt: Snipper de ui en knoflook. Fruit de ui in een beetje olijfolie. Voeg suiker, nootmuskaat, kaneel en tomatenpuree toe. Voeg het gehakt toe en laat het op laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen. Zout en peper. Bechamelsaus: Smelt de boter en meng de bloem erdoor. Meng grondig. Voeg de melk in kleine hoeveelheden toe en roer voortdurend zodat eventuele klontjes verdwijnen. Kook op laag vuur tot de saus dikker wordt. Voeg nootmuskaat, zout, peper, Parmezaanse kaas en eigeel toe. Meng grondig. Giet 200 g bechamelsaus bij het gehakt. Hierdoor blijft de moussaka beter bij elkaar. Giet het gehakt in de vorm, bovenop de groenten. Giet de rest van de bechamelsaus erover. Werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas. Bak ongeveer 35-40 minuten in de oven. Laat de moussaka gerust even staan voordat je hem serveert.
Kleftiko is een hartige, Griekse lamsstoofpot die lekkerder wordt naarmate het langer en langzamer kookt.
Ingrediënten
1 kg lamsbout 100 g olijfolie 4 teentjes gehakte knoflook 100 g citroensap Oregano, zout, paprika 5 gram korianderzaad. Kan worden vervangen door een kleine hoeveelheid gemalen koriander. 100 g kefalotyri (geitenkaas). Kan vervangen worden door fetakaas.
Doe het als volgt
Zout het lamsvlees goed. Bak het lamsvlees in een grote koekenpan op hoog vuur in een beetje olijfolie. Voeg knoflook, citroensap en kruiden toe. Kook de pan op laag vuur met deksel op de pan gedurende ongeveer 2,5 uur. Laat de pot vervolgens 1 dag staan. Bij het serveren de braadpan in portievormen plaatsen, met kaas beleggen en in de oven gratineren tot de braadpan heet is en de kaas bruin is. Serveer met aardappelen.
Tips & inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, zoek en boek een reis naar Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.