Griekenland
Bekijk alle landenGriekse meze
Geen vakantie in Griekenland is compleet zonder Griekse meze, kleine hapjes geserveerd in tavernes, restaurants en ouzeries samen met wijn, ouzo, tsipouro of retsina. Bestel de volgende keer dat je in Griekenland bent een heerlijke meze als voorgerecht, je zult niet teleurgesteld worden. Hier delen we enkele van onze favoriete meze die je niet mag missen.
Tzatziki
Tzatziki is bijna synoniem met Griekenland en wordt in zowel grote als kleine restaurants in Griekenland het vaakst geserveerd met wat brood als voorgerecht. Als je zelf tzatziki wilt maken, is dit een goed recept: Meng 2 dl Griekse yoghurt met een halve geraspte komkommer. Meng een beetje zout en een willekeurige hoeveelheid knoflook erdoor. Druppel er een beetje olijfolie over.
In sommige delen van Griekenland mengen ze ook een beetje dille door de tzatziki. Probeer het gerust!
Nog meer heerlijke Griekse roerbakgerechten
Roer de tuinbonen erdoor
Een meze die zijn oorsprong vindt in Santorini, waar de tuinboon groeit. Fava, een kruising tussen linzen en kikkererwten, wordt geschild en tot een gladde puinhoop gemengd.
Melitzanosalata / Auberginepuree
1 aubergine, 1 gele ui, 1 teentje gehakte knoflook, 1 rode paprika, zout, peper, wat peterselie (fijngehakt), 3 theelepels azijn, 3 theelepels balsamicoazijn. Grill de aubergines en paprika’s in de oven tot ze zacht zijn en het vel verbrand is. Graaf ze uit en meng het vlees voorzichtig met knoflook, zout, peper, peterselie en azijn. Versier voor het serveren met gehakte tomaat, wat olijven en wat fetakaas (verkruimeld).
Taramosalata / Viskuitbeslag
125 g witte viskuiten, 175 g gehakte gele ui, 225 g paneermeel (eerst geweekt in water), 100 g gekookte aardappelen, 80 g citroensap, 50 g geplette tomaten, 200 g olijfolie, 100 g zonnebloemolie, 50 g koud water. Meng alles behalve water en olie in een blender of met een elektrische garde. Voeg olie en water toe, begin met een beetje druppelen en verhoog vervolgens de hoeveelheid. Breng op smaak met zout.
Griekse salade
Zo simpel en zo goed! Geniet van een klassieke Griekse boerensalade als voorgerecht of als eenvoudige lunch. Een Griekse salade bevat tomaat, komkommer. rode ui, olijven en een groot blokje fetakaas. De kaas wordt bedekt met gedroogde oregano en er wordt veel olijfolie over de salade gedruppeld. Wist je dat er in een traditionele Griekse salade ook ansjovis zit?
Saganaki
Saganaki, wat letterlijk kleine koekenpan betekent, is een gerecht dat je gewoon moet proberen tijdens je vakantie in Griekenland. Meestal wordt één van de kazen Graviera, Kefalograviera of Kefalotiri gebruikt, maar soms wordt ook fetakaas gebruikt. Allemaal goed op hun eigen unieke manier. Gebruikelijk is dat de kaas in bloem wordt gepaneerd en op hoog vuur in een kleine koekenpan wordt gebakken. Knijp voor het serveren gerust een beetje citroen over de kaas.
Lees meer over de Griekse keuken
Tips & inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, zoek en boek een reis naar Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.