Griekenland
Bekijk alle landenHet geheim achter het mediterrane dieet
In vorm eten? Volgens onderzoekers is dit mogelijk met het Mediterrane dieet. De bevolking langs de Middellandse Zee is een rolmodel, zowel als het gaat om goed eten als om goed genieten van het eten. Ga los op lekkers als vis, groenten, olijfolie en brood en voel je beter dan ooit. Het dieet is perfect voor degenen die aan lichaamsbeweging doen, omdat het u voorziet van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Laat u dus inspireren door de Middellandse Zee en verbeter uw gezondheid! Hier kun je meer lezen over het geheim achter het mediterrane dieet.
Een levensstijl
Voeding en gezondheid zijn voor velen in de huidige gezondheidsbewuste samenleving van groot belang, en trends veranderen voortdurend. Een voedingsmethode die in onderzoek positieve resultaten blijft opleveren is het Mediterrane dieet, dat kan helpen de kans op onder meer overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten te verkleinen.
Eigenlijk is het verkeerd om het mediterrane dieet een dieet te noemen, omdat het meer om een levensstijl gaat – een levensstijl die de mensen in de mediterrane landen ontwikkelden met lokale ingrediënten, voedselvreugde en liefde voor wat groeit. Ga los op lekkers als fruit, olijfolie, groenten, noten, vis en schaaldieren en vul aan met vlees, wijn en yoghurt. De recepten zijn gemakkelijk te volgen en geven je tegelijkertijd positieve gezondheidseffecten die de kwaliteit van leven verhogen. En het beste is: het smaakt superlekker.
De voordelen van het dieet
Het mediterrane dieet is gebaseerd op de traditionele gerechten en ingrediënten die worden gebruikt door de mensen rond de Middellandse Zee. Hier waren de mensen gezonder en leefden ze langer dan in de rest van de wereld, en zelfs vandaag de dag kan het mediterrane dieet bogen op wereldrecords op het gebied van een lang leven. Een van de geheimen, en een van de hoekstenen van het dieet, zijn olijven en olijfolie. Producten van de olijfboom worden al sinds de oudheid gebruikt en uit modern onderzoek blijkt dat olijfolie bestaat uit ontstekingsremmende en immuunstimulerende stoffen. Ook is de olie goed voor het hart omdat het de stof resveratrol bevat die de conditie van het hart zou moeten verbeteren.
Minder trek in suiker
Alle groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat je op een natuurlijke manier de hoeveelheid vezels binnenkrijgt die je nodig hebt. De vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt, waardoor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden vermeden. Het dieet is ook rijk aan gezonde, langzame koolhydraten die bijdragen aan een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel en minder trek in suiker, in tegenstelling tot het moderne voedsel van vandaag dat zeer snelle koolhydraten bevat die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel aanzienlijk stijgt. Bovendien leveren de groenten en fruit voldoende vitamines en mineralen. Een andere naam voor het mediterrane dieet is het Omega-dieet, omdat het rijk is aan gezonde vetten en de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6. De belangrijkste bron zijn de vis, de noten en de olijfolie.
Mediterraan dieet en lichaamsbeweging
De energierijke inhoud van de mediterrane voeding is perfect voor wie graag beweegt. De langzame koolhydraten zoals bonen, linzen en volkorenbrood hebben meer tijd nodig om af te breken en zorgen voor energie die lang aanhoudt en je een vol gevoel geeft - perfect voor het sporten.
Linzen en bonen in combinatie met pasta, rijst of tarwe bouwen net zo goed spieren op als vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Zelfs fetakaas is goed voor de spieropbouw. De peulvruchten zijn verzadigend en zorgen voor langdurige energie om je door een zware training te loodsen. Veel van de weekmaaltijden zijn binnen het mediterrane dieet doorgaans ook vegetarisch, wat goed is voor zowel de gezondheid als het milieu.
Geniet van het eten
Zoals eerder vermeld, is het mediterrane dieet meer een levensstijl dan een schema van wat je wel en niet kunt eten. Veel onderzoekers geloven dat mensen rond de Middellandse Zee zich beter voelen omdat ze langzamer eten. Hier staan de maaltijden centraal en geniet je in alle rust van het eten en het gezelschap, het liefst een paar uurtjes, met ouzo of een bekroonde Griekse wijn .
De producten om in huis te hebben
Olijfolie
Granen
Peulvruchten
Groenten
Fruit
Zeevruchten
Vlees
Citroen
Pompoen
Yoghurt
Groenten, groene bladeren, tomaten en uien
Appels, sinaasappels, citroenen, limoenen.
Peulvruchten zoals linzen, bonen en erwten
Vis en zeevruchten
Noten
Granen, bij voorkeur met volle granen en veel eiwitten
Kip en licht vlees
Azijn.
Verse kruiden
Feta-kaas
Lees meer over de Griekse keuken
Tips & inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, zoek en boek een reis naar Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.